Hem Läsa Lyssna Uppleva  Priser Nyheter Kontakt
 Co.

Guidade vandringar Gå på egen hand Drop-in guidningar

Logotyp

1200px-Union_flag_1606_(Kings_Colors).svg1.pngFlag_of_Sweden_(3-2).svg1.png

Banner_Drop-in_2017.png Pion.JPG

Vi strävar efter att göra spännande historiska platser och händelser kända och tillgängliga för allmänheten. Under sommaren 2019 kommer vi att ha två öppna guidningstillfällen med olika teman. 

Samtliga guidningar börjar kl 10.00 och tar ca 2 timmar.

Ingen förbokning. Betalning kontant eller med Swish. 

Det finns möjlighet att köpa böcker och skriftserier i samband med guidningstillfället för den som vill.

Lördagen den 25 maj -

Kulturhistoria i skogen - i Simontorp

Vad döljer sig bakom granarna? 

DSC_0479.JPGIdag är större delen av Simontorp Östergårds mark skog. Vi bedriver ett småskaligt blädningsskogsbruk, i största möjliga utsträckning i egen regi. För oss är det viktigt att miljön skall må bra och att även skogens kulturarv skall bevaras och göras tillgängligt. Gården har aldrig varit helt avskogad, men det fanns en tid när kossorna strövade fritt i skogen, det låg ängslador längs ån och torpstugor lite varstans i skogen. Under denna vandring har ni möjlighet att lära känna ett annat skogslandskap som idag ofta är bortglömt och försvunnet.  Kolning-Simontorp.jpg

Självklart berättar vi om det forsknings-projekt som pågår i skogen och vi visar även bronsåldersgraven som finns på våra marker. Tänk att det bodde människor här för 3000 år sedan!

Vår släkt har ägt och brukat Simontorp i drygt 200 år, men i det stora är det en kort period då förste kände ägaren är en hospitalsföreståndare från Lund, år 1323. Det är oklart i källorna om det är just vårt Simontorp som menas men historikerna lutar åt det. Alternativt är den andre kände ägaren Erich Geet, riddare och kunglig rådsherre (i nuvarande Danmark) vars fru ärvde gården år 1388 då Erich Geet avled. Det är över 600 år sedan....

Samling vid Simontorps såg kl. 10.00
(ca 7 km norr om Glimåkra utmed väg 119 )

Sporrakulla.JPGLördagen den 14 september -

Sporrakulla - en kulturhistorisk gård

De uråldriga gråa timmerväggarna bär på många minnen och är en naturlig del av de omgivande hagmarkerna. Här känns historien levande och det är lätt att föreställa sig livet förr. Som besökare känner man sig förflyttad i tiden. Här är långt till närmsta större väg och inga telefon- eller elledningar syns till. Sporrakulla ligger i Göinge som är ett område med rik historia. Här finns spår från fruktansvärda krig, men även från den fredliga kampen för överlevnad där skogen, sjöarna och bergen varit både hinder och givit befolkningen försörjning. Vi berättar om gårdens ägare, brukare och om livet på gården.

Samling vid Sporrakulla kl. 10.00 (GPS 56.2879, 14.2427) 

Hem