Hem Läsa Lyssna Uppleva  Priser Nyheter Kontakt
 Co.

Guidade vandringar Gå på egen hand Drop-in guidningar

Logotyp

1200px-Union_flag_1606_(Kings_Colors).svg1.pngFlag_of_Sweden_(3-2).svg1.png

Banner_Drop-in_2017.png Pion.JPG

Vi strävar efter att göra spännande historiska platser och händelser kända och tillgängliga för allmänheten. Under sommaren 2018 kommer vi att ha två öppna guidningstillfällen med olika teman. 

Samtliga guidningar börjar kl 10.00 och tar ca 2 timmar.

Ingen förbokning. Betalning kontant eller med Swish. 

Det finns möjlighet att köpa böcker och skriftserier i samband med guidningstillfället för den som vill.

Sporrakulla.JPGTisdagen den 1 maj -

Sporrakulla - en kulturhistorisk gård

De uråldriga gråa timmerväggarna bär på många minnen och är en naturlig del av de omgivande hagmarkerna. Här känns historien levande och det är lätt att föreställa sig livet förr. Som besökare känner man sig förflyttad i tiden. Här är långt till närmsta större väg och inga telefon- eller elledningar syns till. Sporrakulla ligger i Göinge som är ett område med rik historia. Här finns spår från fruktansvärda krig, men även från den fredliga kampen för överlevnad där skogen, sjöarna och bergen varit både hinder och givit befolkningen försörjning. Vi berättar om gårdens ägare, brukare och om livet på gården.

Samling vid Sporrakulla kl. 10.00 (GPS 56.2879, 14.2427) 

Skeingeborg.pngLördagen den 7 juli - Skeingeborg

I Skeingesjön en bit utanför Osby kan man med lite möda ta sig ut till en märklig borg som i nästan tusen år legat på en ö i sjön. Murarna är fortfarande mäktiga och den åttakantiga formen visar på avancerad ingenjörskonst. Platsen är märkligt avlägsen för en borg. Borgen har dessutom en märklig ”syster”. Under riksdagshuset Christiansborg i centrala Köpenhamn kan man besöka den borg som gav upphov till den danska huvudstaden. Några trappor ner i de dunkla källarvalven återfinner man en borg som på många sätt påminner om borgen i Skeingesjön. Borgarna har av arkeologerna daterats till ungefär samma tid och byggherren i Köpenhamn var ingen mindre än ärkebiskopen Absalon. Kan det vara samma han som beordrat bygget i Skeingesjön?

Under guidningen berättar vi det man historiskt vet om platsen men också sägner.

Samling vid Osby kyrka 09.30 för samåkning eller direkt vid parkeringen till Skeingeborg.

Hem