Hem Läsa Lyssna Uppleva  Priser Nyheter Kontakt
 Co.

Renovering av Östergård Nyheter från tidigare år Nyheter - fördjupning Galleri Ryggåkrastugan - för uthyrning

Logotyp

1200px-Union_flag_1606_(Kings_Colors).svg1.pngFlag_of_Sweden_(3-2).svg1.pngNyheter 2018

banner

Bokomslag_Sista_striden_Skaane.jpgAnders Blidberg deltar på Bokmässan i Göteborg under torsdagen och fredagen (27-28 september 2018, monter B01:21) i samband med boksläppet av den nya boken 'Sista striden om Skåne'. Boken ges ut på Langenskiölds förlag.

Skåne blev en del av Sverige 1658. Hårda strider följde, men under slutet av 1600-talet inordnades Skåne som en del av det svenska stormaktsväldet. Från dansk sida var saken dock inte avgjord. Man bidade sin tid. År 1709 – efter det svenska nederlaget vid Poltava – steg en ny, vältränad och modern dansk här iland. Målet var glasklart: Att ta tillbaka de förlorade delarna av Danmark. Tidpunkten kunde inte ha varit bättre. Sista striden om Skåne tog sin början.

image001.jpg

banner

Saa-funkar-det-kortversion.png

I juni månad lanserar vi vår första videoguidning.

Det är Skogshistoria i Simontorp som är först ut. Guidningen nås via www.historyonsite.se, direktlänk finns nedan.

http://www.historyonsite.se/Skogshistoria-videoguidning.htm

banner

GDPR står för "General Data Protection Regulation" eller på svenska "Allmänna Dataskyddsförordningen" och lite mer byråkratiskt korrekt "Allmänna Dataskyddsförordningen enligt Europaparlamentets och rådets förordning nr 2016/679".

GDPR träder i kraft 25 maj 2018 och vi har nu uppdaterat vår hemsida med information om detta. Läs mer här.

banner

Sporrakulla.JPG

Tisdagen den 1:a maj hade vi guidning på Sporrakulla gård för ett gäng
historieintresserade personer i strålande solsken. 

banner

Onsdagen den 7 februari höll Anders föredrag om Snapphanen i myt och verklighet på Osby bibliotek.

Genom århundraden har det berättats historier och sägner om snapphanar och en hel del av dessa är ännu välkända. Genom romaner, tv-serier och spelfilmer har de även hittat sin plats i populärkulturen. Hur väl stämmer dessa skildringars bild och den allmänna uppfattningen av snapphanarna med verkligheten? Vad kan vi hitta om vi går till källorna? Författaren Anders Blidberg presenterar den senaste forskningen, där en ny bild av snapphanarna tonar fram, byggd på ingående studier av tidens lokalekonomi och sociala förhållanden. Text från Osby kommuns evenemangskalender.

banner

Under hösten 2017 gav Regionmuseet i Kristianstad ut en skrift "Stengärden – Om konsten att laga dem eller att låta bli". Skriften innehåller en historisk beskrivning av stengärden och råd om hur man sköter ett stengärde (eller Stoinjäre som det uttalas på göingska). Vi har bidragit med faktagranskning och alla stengärdeskurser sedan 1996.

Länk till skriften på Regionmuseets hemsida

IMG_7973.JPG

IMG_7974.JPG

banner

Tidigare års nyheter finns länkar till nedan.

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Hem