Hem Läsa Lyssna Uppleva  Priser Nyheter Kontakt
 Co.

Om oss GDPR

Logotyp

1200px-Union_flag_1606_(Kings_Colors).svg1.pngFlag_of_Sweden_(3-2).svg1.png

Välkommen till Simontorp!

Simontorps kulturvandringar drivs av Anette och Anders Blidberg. Vi bor och verkar i Simontorp strax norr om Glimåkra i nordöstra Skåne.

Anette Blidberg

Anette Blidberg är i grunden utbildad Civilingenjör och bor med make och två barn på en skogsgård i nordöstra Skåne. Sedan 2009 har Anette tillsammans med maken Anders drivit Simontorp Konsult AB. Detta är ett konsultbolag intriktat på kulturhistoria och landskapsvård.

Sedan 2014 är bolaget också förlag och ger ut Simontorps skriftserie. Anette har alltid haft ett stort intresse för historiska miljöer och dess människor i olika epoker. 

Anders Blidberg

Anders Blidberg är i grunden utbildad lärare inom naturvetenskap, matematik och historia och bor med fru och två barn på en skogsgård i nordöstra Skåne. Anders har under 15 år arbetat på högstadium, gymnasium och komvux. Dessutom driver Anders släktgården med skogsbruk och tillhörande sågverk. Hans historieintresse har alltid gått hand i hand med en stor berättarlust.

Redan 1996 började Anders hålla landskapsvårdskurser om stenmurar tillsammans med Regionmuseet i Kristianstad. Anders har bred kunskap om allehanda byggnadsverk av sten och inte minst dateringar av stenmurar brukar vara uppskattade. Han medverkade under sommaren 2009 i Högskolan Kristianstads sommarkurs "Praktisk landskapsvård".

År 2009 debuterade Anders som författare. Det kom att bli en biografi över en av nordisk historias märkligaste människor, Mickel Göing, som från att ha varit en vanlig svensk soldat gjorde en lysande karriär och slutade som Skånes rikaste godsägare.

Debutboken följdes 2013 upp med den mycket uppskattade boken "Kampen om riket". Målet var att försöka förstå varför Skåne blev danskt under tidig medeltid. Boken har fått goda vitsord från både fackhistoriker och en nyfiken allmänhet.

Hösten 2018 utkom boken "Sista striden om Skåne" på Langenskiölds förlag. Den handlar om vinterkriget i Skåne 1709-10 då danskarna ockuperade landskapet under några månader och om orsakerna till varför danskarna misslyckades med att återerövra Skåne. Det hela slutade med slaget vid Helsingborg i februari 1710. Boken har fått väldigt goda vitsord från både fackhistoriker och en nyfiken allmänhet.

banner

Total historia och mikrohistoria

I Simontorp har besökare möjlighet att tränga in i en plats historia. Vi har som ambition att efterhand utöka dessa möjligheter. Genom att samla kunskap från alla tillgängliga källor kring en plats och om en begränsad grupp människor kan djupare historisk närvaro och förståelse bli tillgänglig.

Vi studerar spåren i landskapet och i befintliga byggnader. Mängder av äldre utrustning finns kvar som fysiska minnen från en mängd olika verksamheter. Gårdens eget arkiv innehåller detaljerade uppgifter från drygt 200 år samt bilder från 100 års verksamhet. Externa arkiv ger ett ytterligare tillskott och genom nedteckning av den muntliga traditionen tillvaratas många ”mjuka” fakta som annars snart varit för evigt förlorade.

Genom sammanställning av detta material kan mikrohistoria skapas som i bästa fall ger oss en inblick i äldre generationers liv inom en rad olika områden som saknas i traditionell historieskrivning. Sociala relationer, tankar och åsikter, religiös övertygelse. I texter och föredrag kan en känsla av ett direkt möte med människor från en annan tid åstadkommas.

Forskningen kring gårdens människor och händelser blir en beskrivning av Sveriges utveckling sett ur ett gräsrotsperspektiv. Alla de stora världshändelserna når ner och påverkar de enskilda individerna. Vi ser spår av krigen, emigrationen, industrialiseringen, folkrörelserna och epidemier .

Människorna vi rör oss bland är en brokig skara. De relativt välbeställda ägarfamiljerna, deras anställda, underlydande torpare och daglönare, luffare och andra besökare.

Storskalig historieskrivning kan inte ta med alla de små mänskliga detaljerna, men genom att kraftigt begränsa forskningsfältet kan hela människan beskrivas. Eftersom vi kan röra oss fritt mellan faktorer från skilda fält som teknikhistoria, religion, ekonomi, sociologi, militärhistora, sjukdomshistora kallas denna typ av historieskrivning med ett modernt begrepp för total historia.

Hem