Hem Läsa Lyssna Uppleva  Priser Nyheter Kontakt
 Co.

Simontorps skriftserie Blidbergs böcker Övriga publikationer Om oss Allt om Göinge Förlagsbilder

Logotyp

1200px-Union_flag_1606_(Kings_Colors).svg1.pngFlag_of_Sweden_(3-2).svg1.pngSimontorps skriftserie

I vår skriftserie ger vi ut artiklar och berättelser inom ämnen som intresserar oss. Det kan till exempel vara inom historia eller kulturhistoria eller något helt annat.

Skriftserien finns att köpa från författaren samt på boklådor. Vid publika föreläsningar finns oftast möjlighet att köpa skrifterna i samband med föreläsningstillfället.

banner2-2.jpg

Sporrakulla_nr7_svenska.jpg

Skriftseriens sjunde del är en guidebok om Sporrakulla, en kulturhistorisk gård i östra Göinge kommun några mil nordväst om Kristianstad.

De uråldriga gråa timmerväggarna bär på många minnen och är en naturlig del av de omgivande hagmarkerna. Här känns historien levande och det är lätt att föreställa sig livet förr. Som besökare känner man sig förflyttad i tiden. Sporrakulla ligger i Göinge som är ett område med rik historia. Här finns spår från fruktansvärda krig, men även från den redliga kampen för överlevnad där skogen, sjöarna och bergen varit både hinder och givit befolkningen försörjning.

Gården har hela tiden ägts av olika godsherrar som vi kan följa från Anders Bille 1616 och framåt. Vi följer den invecklade linjen av arv och köp genom århundradena och presentationen av ägarna ger en bild av hur överheten kunde se ut. Här finns danska amiraler, generaler och till och med en mottagare av den Persiska Lejonets och Solens Orden. Mest förvånande är kanske den linje av kvinnliga fideikommissarier som ägde gården under drygt hundra år. Men ingen av dessa ägare har bott på gården utan Sporrakulla har varit en arrendegård under lång tid. Bland brukarna har gården ofta gått i arv i århundraden. I ägarlängden kan vi följa dem från 1584 och framåt.

I guideboken ingår karta med hänvisning till olika punkter i närområdet som arrendatorsbostaden, kryddträdgården m fl. Guidehäftet om Sporrakulla kan också köpas på Östra Göinges turistbyrå.

banner2-2.jpg

Skeingeborg_nr4_svenska.jpgSkeingeborg_nr5_engelska.jpg

Skriftseriens fjärde till sjätte delar är en guidebok om Skeingeborg, en unik borg från 1100-talet.

På en ö i Skeingesjön i nordöstra Skåne ligger ruinen efter en märklig åttakantig borg. Under mäktiga ekar finns kraftiga stenmurar som är flera meter höga. Ingången är bara en meter bred och försedd med en tröskel av sten.  Någon har ansträngt sig för att bygga en ointaglig borg bland sjöar och skog...  Men vem och varför?

Guideboken är också översatt till engelska (skriftserie-del 5) och tyska (skriftserie-del 6). Skeingeborgs-häftena finns även att köpa på lokala turistbyråer.

banner2-2.jpg

Skriftserien_Nr3_Ett-rums-historia.jpgSkriftseriens tredje del heter "Ett rums historia - Berättelsen om Lillstu" och är en biografi om ett rum i Simontorp Östergård. När vi började renovera Lillstu upptäckte vi många tapetlager bevarade under senaste tapeten. Försiktigt lyfte vi bort lager för lager och fotograferade av dem. Tankarna började snurra.

Vem hade valt vilken tapet? Och när? Kan man ta reda på vilken tidsperiod de olika tapetlagren kommer ifrån? Hur har rummet använts? Tänk vad spännande om väggarna kunnat tala!

Skriften är på 46 sidor och rikligt försedd med bilder.

banner2-2.jpg

Skriftserien_Naer-sloejorna-foell2.jpg

Skriftseriens andra del - När slöjorna föll - handlar om drottning Soraya Tarzi och kung Amanullah Kahn som försökte skapa ett modernt Afghanistan under 1920-talet.

Det är idag svårt att föreställa sig att Afghanistan för snart hundra år sedan var öppet, nyfiket och på god väg att inta sin plats som en av världens moderna konstitutionella monarkier. I centrum för denna process stod Soraya Tarzi som var något av 1920-talets Lady Diana. Hon blev en superkändis och exotisk modeikon under den serie statsbesök som hon och hennes make kung Amanullah genomförde i Europa 1928. Året därpå tvingades de att abdikera, reformerna återkallades och Afghanistan störtades in i det kaos som frodats sedan dess.

Skriften är på 24 sidor och försedd med bilder.

banner2-2.jpg

Skriftserien_von-Doebeln.jpg

Första numret i skriftserien handlar om Georg Carl von Döbeln.

Döbelns livsöde lämnar ingen oberörd och kan skildras ur många vinklar. Hjälten från Jutas med det svarta pannbandet, världsresenären som sett Afrika och Indien, den egensinnige officeren som ofta visade extrem duglighet men trots detta blev dömd till döden genom arkebusering för ordervägran.

Skriften är på 16 sidor och försedd med bilder och illustrationer.

banner2-2.jpg

Förlagsbilder

Hem