Hem Läsa Lyssna Uppleva  Priser Nyheter Kontakt
 Co.

Guidade vandringar Gå på egen hand Drop-in guidningar

Logotyp

1200px-Union_flag_1606_(Kings_Colors).svg1.pngFlag_of_Sweden_(3-2).svg1.png History_on-Site.jpg

Skogshistoria (ca 2 km)

Vad döljer sig bakom granarna? 

Idag är större delen av Simontorp Östergårds mark skog. Vi bedriver ett småskaligt blädningsskogsbruk, i största möjliga utsträckning i egen regi. För oss är det viktigt att miljön skall må bra och att även skogens kulturarv skall bevaras och göras tillgängligt. Gården har aldrig varit helt avskogad, men det fanns en tid när kossorna strövade fritt i skogen, det låg ängslador längs ån och torpstugor lite varstans i skogen. Under denna vandring har ni möjlighet att lära känna ett annat skogslandskap som idag ofta är bortglömt och försvunnet under markberedarnas hårdhänta aggregat.

Vår släkt har ägt och brukat Simontorp i drygt 200 år, men i det stora är det en kort period då förste kände ägaren är en hospitalsföreståndare från Lund, år 1323. Det är oklart i källorna om det är just vårt Simontorp som menas men historikerna lutar åt det. Alternativt är den andre kände ägaren Erich Geet, riddare och kunglig rådsherre (i nuvarande Danmark) vars fru ärvde gården år 1388 då Erich Geet avled. Det är över 600 år sedan....

banner

vandringskylt-2012.JPG

Digital guidning

Skogshistoria finns också som digital guidning på www.historyonsite.se. Välj mellan textformat eller video för din guidning.

Så här funkar digital guidning (PDF)

Guidning med papperskarta

Vid startskylten i Simontorp finns guidebroschyr med karta och information.

Praktisk information

Vandringen utgår från vår startskylt i Simontorp, Glimåkra. Kulturvandringarna är öppna året om, dygnet runt (med reservation för att väder och vind kan ställa till problem). För pris och kontaktuppgifter klicka här.

Kolning-Simontorp.jpgSimontorp-sag_ca1930.jpgWaulakarra.JPG

Hitta till Simontorp: (parkeringsmöjlighet finns vid startskylten)

I Simontorp (Glimåkra) har vi märkt upp ett antal vandringsleder med olika teman. De olika temana är Landskapshistoria, Beredskapslinjen, Skogshistoria och vårt Utemuseum. Du kan läsa mer om vandringarna om du klickar på namnet på den vandring du är intresserad av.

Vi finns i Östra Göinge kommun, utmed väg 119, ungefär halvvägs mellan Glimåkra och Lönsboda.
GPS: 56.3457 14.2163 enligt WGS 84 decimal (lat, lon).

Hem