Hem Läsa Lyssna Uppleva  Priser Nyheter Kontakt
 Co.

Guidade vandringar Gå på egen hand Drop-in guidningar

Logotyp 

Flag_of_Sweden_(3-2).svg1.png1200px-Union_flag_1606_(Kings_Colors).svg1.pngSporrakulla gård - en inblick i snapphanarnas Göinge

Sporrakulla

I Östra Göinge kommun finns en gård som Riksantikvarieämbetet förklarade som byggnadsminne 1974, Sporrakulla gård. Gården får därmed inte rivas, byggas om och eller förändras nämnvärt. Även gårdsplanen är skyddad och ska bevaras i sin nuvarande karaktär.

Sporrakulla gård omges också av ett ålderdomligt landskap med stengärdsgårdar och hamlade träd.

Sporrakulla - en snapphanegård?

Den som besöker Sporrakulla får en uppfattning om hur livet på en skogsgård i Göinge kunde vara under det dramatiska 1600-talet. Gårdens gamla byggnader ligger kvar på sina ursprungliga platser och landskapet runt omkring vårdas genom slåtter och bete. Men hur var det egentligen med snapphanarna här? Hur kommer det sig att just denna gård finns kvar och inte bränts och skövlats som så många andra?

Bakgrunden till snapphanerörelsen är ett omtvistat ämne men om man sätter sig in i Göinges tidigare historia så finner man ledtrådar. Militära traditioner fanns från 1500-talets krig mellan Sverige och Danmark och i kombination med starka ekonomiska motiv mm är det förståligt varför Snapphanarna var som mest aktiva i denna del av Skåne.

När Örkeneds socken drabbades av Karl XI order om att alla gårdar skulle brännas och alla vapenföra män slogs ihjäl klarade sig Sporrakulla som ligger i Glimåkradelen av det som då var en dubbelsocken. För att förstå varför, är det givande att studera traktens ledande personer. Den kraftfulle prästen Paul Enertsen som kämpade hårt för att hålla sig neutral i en hård tid, samt den minst sagt ondskefulle snapphanejägaren Ebbe Ulfeldt som vid den tiden ägde just Sporrakulla.

I denna guidning berättar vi gårdens historia och med det som utgångspunkt beskrivs snapphanetiden.

För pris och kontaktuppgifter klicka här.

Hitta till Sporrakulla Gård:

Hem